09 joulukuun 2018 | Kirjoittaja Paula Aaltonen

Hiljennytään joulun odotukseen

Kirkon jäsenmäärän pudotus on ollut viime vuosina nopeaa, mutta kirkon tilastojen mukaan kastettujen vauvojen määrä vähenee vielä nopeammin. Suomessa syntyneiden lasten lukumäärä laskee vuosi vuodelta ja on viimeksi ollut yhtä alhainen nälkävuosina 150 vuotta sitten. Vuonna 2017 syntyneistä vauvoista kastettiin enää 67,3 prosenttia. Voi vain miettiä, että jos kristillistä kasvatusta ei pienenä saa, voivatko kristilliset arvot vetää puoleensa myöhemminkään.

Lasten ja perheitten huomioiminen yhteiskunnassamme puhuttaa laajemminkin. Seuraavalla hallituskaudella perhevapaauudistusta tullaan kehittämään, koska nykymalli on osoittautunut varsin jäykäksi. Onnistunut uudistus edellyttää, että perhevapaajärjestelmä on joustava ja yhdenvertainen kaikille perheille. Molemmilla vanhemmilla on oltava mahdollisuus, ei pakko, perhevapaisiin joustavasti lapsen tarpeet ja oma työtilanne huomioiden. Perhevapaajärjestelmän tulee elää myös ajan hengessä, eli ottaa huomioon kaikki perhemuodot ja elämäntilanteet sekä muuttuva työelämä, erilaiset työmarkkina-asemat ja työnteon muodot.

Joulun lähestyessä mieleen tulee erityinen lapsi ja hänen vanhempansa. Nordean tuoreen tutkimuksen mukaan keskiverto suomalainen käyttää tänä vuonna jouluhankintoihinsa 580 euroa. Maapallon ekologinen kantokyky unohtuu usein joululahjaostoksilla ja innostumme ostamaan tarpeetonta tavaraa, joka päätyy täyttämään kaappejamme ja lopulta roskikseen. Jouluna syntyy myös valtava määrä ruoka- ja pakkausjätettä. Onko nykyajan joulun vietto kuin Raamatun täysi majatalo, jossa ei ole sijaa joulun ihmeelle?

Jeesuksen syntymästä kerrotaan Raamatussa sekä Matteuksen että Luukkaan evankeliumeissa. Kummassakaan ei kuitenkaan kerrota, mihin aikaan vuodesta Jeesus oikeasti syntyi. Jo muinaiset kansat ovat viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Tiettävästi ensimmäisenä Jeesuksen syntymän ajoitti joulukuun 25. päivään Hippolytos Roomalainen 200-luvulla. Hän oletti, että enkelin ilmestys Marialle olisi tapahtunut kevätpäiväntasauksena, joka oli 25. maaliskuuta, ja että Jeesus olisi syntynyt yhdeksän kuukautta myöhemmin. Varhaisin tunnettu maininta joulun vietosta 25. joulukuuta on vuonna 354 laaditussa roomalaisessa kalenterista. Joulun vietolla Jeesuksen syntymäjuhlana on siis pitkät perinteet.

Tänä päivänä yhä useampi suomalainen on myös töissä jouluna.  Monet jouluna työskentelevät kertovat, että siinä on hyvällä tavalla jokin omanlainen erityisyytensä, kun on jouluna töissä. Ainakin aattopäivänä ja aattoiltana tunnelma on ihan erilainen kuin normaalisti.

Jouluna työskentelevien kokemuksista voi päätellä, ettei joulua tarvitse erityisesti tehdä ja ostaa. Joulu tulee ostamattakin. Ehkäpä sisimmässämme on tyhjä paikka, kaiku ikuisuudesta, joka täyttyy jouluna, jos niin sallimme. Kuten joululaulussa lauletaan: ”Näin sydämeeni joulun teen, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.”

Hiljennytään joulun odotukseen ja annetaan pyhän koskettaa.