01 tammikuun 2020 | Kirjoittaja Paula Aaltonen

Hyvää uutta vuosikymmentä!

Tiede-lehden jutussa vuodelta 2003 ennustettiin, että lentoautot otetaan käyttöön ennen vuotta 2010. Omasta pihasta piti päästä lentämällä paikkaan kuin paikkaan nopeasti ja vaivattomasti. Ei tullut lentoautoa. Tuli sähköpotkulauta. Sähköpotkulaudat olivat ainakin isoissa kaupungeissa vuoden 2019 liikenneilmiö. YouTuben perustaja Steve Chen totesi puolestaan vuonna 2005, että yhtiön tulevaisuus on epävarma, koska kiinnostavia videoita ei kovin paljon ole. Vaikka lentäviä autoja ei tullut, YouTuben kissavideoita tuijottavat miljoonat ja taas miljoonat.

Menneen suhteen on helppo olla jälkiviisas. Tulevaisuutta ennustetaan sen sijaan usein pieleen. Maailma muuttui kuitenkin 2010-luvulla ehkä enemmän kuin koskaan. Vuonna 2011 arabikevät mullisti Lähi-itää. Tunisiasta alkanut mielenosoitusten aalto riepotti arabimaita ja repi itsevaltiaita vallasta. Vuonna 2014 Isisin musta lippu alkoi levittää kauhua. Isis surmasi länsimaisia toimittajia ja jakoi videoita teoistaan. Sittemmin se on tehnyt terrori-iskuja ympäri maailmaa, myös Suomen Turussa elokuussa 2017.

Euroopassakin tapahtui. Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja liitti sen itseensä. Itä-Ukrainassa alkoi sota, ja kauhistuttavin hetki koettiin heinäkuussa 2014, kun Itä-Ukrainan yli lentänyt matkustajakone ammuttiin alas. Lähes 300 ihmistä kuoli.

Syksyllä 2015 Suomessa perustettiin kiireellä vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoille, joita saapui maahan ennennäkemätöntä tahtia. Heistä valtaosa oli matkannut henkensä kaupalla Turkista Kreikan saarille ja sieltä kohti pohjoista. EU-maat yrittivät päästä sopuun siitä, mitä näille ihmisille pitäisi tehdä. Lopulta EU:n ja Turkin sopimus pysäytti turvapaikanhakijoiden tulon.

Vuonna 2016 Donald Trumpia pidettiin lähinnä protestivaihtoehtona, joka lopulta häviäisi Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkuuden. Niin ei käynyt. Vuonna 2017 alkoi puolestaan vyöry, jossa yhä enemmän naisia eri maissa astui esiin kertomaan kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä. Syntyi #metoo-liike. Vuonna 2019 ilmastomielenosoitusten alullepanija, ruotsalainen nuori Greta Thunberg, herätti suuria tunteita sekä tukijoissaan että niissä, jotka vastustavat hänen sanomaansa.

2010-luku on ollut suurten tietotekniikkayritysten nousun aikaa. Teknojätit ovat keränneet myös kritiikkiä muun muassa määräävien markkina-asemiensa väärinkäytöstä ja ongelmista yksityisyyden suojassa. Digitalisaatio onkin tuonut suuria mahdollisuuksia, mutta myös tietoturvaongelmia. Tietoverkkojen ansaintamahdollisuudet ovat auenneet yhtä lailla rikollisille, ja erilaiset tietomurrot ovat olleet otsikoissa vuosikymmenen alusta loppuun.

Päättynyttä vuosikymmentä on myös leimannut vihapuhe. Toivottavasti uusi vuosikymmen ajaa viimein yltiöyksilöllisyyden korostamisen ohi, kohti aidompaa inhimillisyyttä. Toisten vähättelemisen ja pilkkaamisen sijaan on tuhannesti tärkeämpää miettiä, mitä merkitystä omalla olemisellani ja osaamisellani voi olla toisille. Missä minua tarvitaan?

Ihminen on parhaiten paikallaan silloin, kun hän on löytänyt oman ilonsa ja intohimonsa, jossa kehittyminen ja osaaminen on onneksi myös toisille. Kirkon työtä tekevien keskuudessa tällaista intohimoa on helppo havaita.

Kirkon aloissa haluamme tukea hyvää työtä tarjoten jäsenillemme parasta mahdollista tukea ja turvaa työelämään myös seuraavina vuosina. Jäsenkyselyn myötä pyrimme kohdentamaan palveluamme alueellisesti entistä paremmin. Linkki jäsenkyselyymme löytyy nettisivuiltamme ja siihen vastaamalla osallistuu erilaisten palkintojen arvontaan.

Vaikka uuden vuoden vaihtumisen päivämäärä on tosiasiassa vain ihmisten keksintöä, jollain tavalla useimmilla meistä sisäinen energia ja asioiden näkeminen kirkastuu vuodenvaihteen jälkeen. Vuoden pimein aika on voitettu ja käännytään kohti kevään valoa.

Korkeimman kädessä olemme eilisessä, tässä hetkessä ja tulevaisuudessa. Kiittäkäämme takanamme olevista vuosista ja edessämme olevasta uudesta. Kiitollisena suhtautukaamme myös siihen, että selviydyimme, kun elämän vaikeudet tuntuivat ylivoimaisilta. Olkaamme vähemmän huolissamme ja valmiita iloitsemaan enemmän. Kuulkaamme taivaallisen rakkauden ääntä jokaisessa auringon nousussa, lintujen laulussa, vanhusten tarinoissa ja lasten mielikuvituksissa. Tulkoon elämäämme rauha, valo ja toivo, jotta voisimme jakaa niitä toinen toisillemme.

Uusi vuosi on lahja meille jokaiselle!