07 lokakuun 2016 | Kirjoittaja Verkko Asema

1. sunnuntai pääsiäisestä (Quasimodogeniti)

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Kuva: Anniina Mikama / Kirkon kuvapankki

Ylösnousseen todistajia

Päivän latinalainen nimi quasi modo geniti (= niin kuin vastasyntyneet) on päivän antifonin (1. Piet. 2: 2) alkusanoista ja viittaa pääsiäisenä kastettuihin. Kun pääsiäisen jälkeisen viikon vietto ajan mittaan rajoittui pääsiäisen jälkeiseen sunnuntaihin, myös kasteeseen liittyvä velvoitus elää ”uutena ihmisenä” tuli jumalanpalveluksessa esille erityisesti silloin.

Kasteen ja tämän sunnuntain yhteys ilmenee myös päivän toisessa latinalaisessa nimessä dominica in albis (= valkoisten vaatteiden sunnuntai, alkuaan pitempi muoto dominica in albis depositis (= pois riisuttujen valkoisten vaatteiden sunnuntai). Kannettuaan koko ”valkoisen viikon” kasteessa saamaansa valkoista vaatetta kastetut pukeutuivat nyt jälleen tavalliseen arkiasuun. Heidän tehtävänsä oli tästä lähtien todistaa jokapäiväisessä elämässään ylösnousseesta Vapahtajasta ja hänessä täyttyneestä Jumalan lupauksesta. Tämä lupaus pysyy lujana silloinkin, kun ihminen heikkoudessaan epäilee sitä.

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, että ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä.

Vuosikerta: Kolmas vuosikerta
Liturginen väri:
Valkoinen
Alttarikynttilät: Neljä alttarikynttilääAvaa alttarikuva
Alkuvirsiä:
89 Nyt herää yöstä, henkeni
265 Jeesus armon soi
449 Monin kielin keskeltämme
Päivän virsiä:
513 Jeesus, sinä huomaat
104 Pilvimuurista valo välähtää
419 Soi, riemuviesti Jumalan
Psalmi: Ps. 116:1-9
1. lukukappale: Sak. 8:12-13
2. lukukappale: Ap. t. 13:23-33
Evankeliumi: Luuk. 24:36-49

www.evl.fi