26 maaliskuun 2018 | Kirjoittaja Paula Aaltonen

Oi Suomi, näytit maailmalle

Suomi nousi uutisotsikoihin laajasti, kun YK:n julkaisema raportti nosti Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi. Suomen sijoitukseen vaikuttivat mm. elinajanodote, terveys, talous ja kokemukset vapaudesta.

Suomi on maailmassa pieni maa. Tilastokeskuksen mukaan Suomen väestö on vain 0,07 prosenttia maailman väestöstä ja pinta-ala saman verran maailman pinta-alasta. Mutta pienikin voi ponnistaa maailman kärkeen.

Suomelle ominaisia piirteitä ovat yhteiskunnan vakaus, kansalaisten vapaus, vähäinen korruptio, luotettava poliisi, riippumaton oikeuslaitos, erinomaiset koulut, alhainen lapsikuolleisuus, puhdas ilma ja vesi. Ainutlaatuista, että kaikki nämä ovat yhden maan ominaisuuksia!

Onhan toki Suomessakin ongelmia. Kyse onkin siitä, miten ongelmiin suhtaudutaan ja miten niitä kyetään ratkaisemaan. Onko tahtoa ponnistella yhdessä kohti parempaa, vai jäädäänkö pyörimään negatiivisuuden kehään. Meillä on edelleen paljon korjattavaa, puhutaan sitten työpahoinvoinnista, syrjäytymisestä, masennuksesta, yksinäisyydestä, tai vaikka alkoholiongelmista. Mutta älköön se estäkö meitä näkemästä niitä asioita, jotka ovat hyvin.

YK:n raporttiin oli ensi kertaa sisällytetty myös maahanmuuttajat ja Suomi pärjäsi sektorilla loistavasti. Raportissa mitattiin maahanmuuttajien onnellisuutta eri maissa. Suomi nousi ykköseksi myös tässä suhteessa. Raportin mukaan suomalaiset suhtautuvat maahanmuuttajiin keskimääräistä positiivisemmin. Aika vaikea on näiden tulosten jälkeen väittää, että Suomi olisi jotenkin erityisen muukalaisvihamielinen maa.

Meille suomalaisille on opettavaista katsoa toisinaan kotimaatamme myös muiden silmin. Kuvitelkaamme vaikka, että passissamme kansalaisuus olisikin Syyria. Suomen passi on maailman kolmanneksi vaikutusvaltaisin. Sillä pääsee matkustamaan ilman viisumia yli sataan maahan. Onnistuisiko syyrialaiselta?

Suomi on maailman vakain ja turvallisin valtio. Suomessa on maailman vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa on maailman riippumattomin oikeuslaitos. Suomi on maailman paras maa ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa.

Suomihan on kaiken kaikkiaan todellinen menestystarina, ja kaikki suomalaiset voivat olla saavutuksesta ylpeitä. Ymmärrettävästi ihmisillä on kuitenkin erilaiset lähtökohdat. On niitä, joita ei ole koskaan kannustettu ja joilla ei ole ollut elämässään juurikaan hyviä kokemuksia. Silloin voi olla vaikea tuntea hyvää oloa tai onnellisuutta, vaikka se tilastollisesti olisi totta. Onnellisuutta lienee se, mitä jää jäljelle, kun elämän ilon hetkistä vähentää kärsimysten aiheuttaman tuskan.

Suomessa ymmärretään, että huono-osaisista huolta pitäminen nostaa kaikkien hyvinvointia. Jopa korkea verojen progressiivisuus hyväksytään, koska sillä taataan hyvää kaikille tasapuolisesti. Tiedetään myös, ettei rahalla voi ostaa onnellisuutta. Esimerkiksi palkankorotuksen jälkeen ennen pitkää totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Meillä suomalaisilla näyttäisi olevan onnea myös tulevaisuudessa. Suomi on vesivaroiltaan maailman rikkain maa ja suomalaisten veden kulutus suhteessa uusiutuviin vesivaroihin on maailman viidenneksi pienintä. Suomessa on myös eniten metsiä Euroopassa.

Lisäksi Suomi on maailman toiseksi oikeudenmukaisin maa lapsille Tanskan jälkeen. Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö. Suomessa äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta. Suomessa on EU-maiden toiseksi alhaisin kokonaiskuolleisuus syöpään. Suomessa aikuisten tupakointi on kolmanneksi harvinaisinta EU-maissa.

Ja näissäkin me olemme maailman kärkeä: Suomessa on kolmanneksi eniten tilaa ihmistä kohden Euroopassa. Suomessa on EU:n puhtainta ruokaa. Suomalaiset juovat henkeä kohti eniten kahvia maailmassa.

Jos kuitenkin haluaa tältä pois, kannattaa muistaa, että Helsinki-Vantaan lentokenttä on maailman paras.