KJT:n jäsenille: Minna Canthin teatteriesitys

Päivämäärä 29.11.

Kartta latautuu...

Tiistaina 29.11. klo 19 Kansallisteatterin (www.kansallisteatteri.fi) Suuren näyttämön (käyntiosoite Vilhonkatu 11, esteetön kulku Itäinen teatterikuja 2 a) näytelmään ”Canth”, on varattu meille 20 lippua. Ilmoittautumiset ti 22.11. mennessä johanna.manner@sana.fi tai puh. 0207 681 618.

Seppo Parkkisen näytelmä CANTH on kertomus uuden ajan ihmisistä, historian pyörteistä ja suomalaisen teatterin varhaisvuosista.

Minna Canth on 36-vuotias leski ja seitsemän alaikäisen yksinhuoltaja, kun hän kirjoittaa ensimmäisen näytelmänsä. Eletään vuotta 1879. Suuriruhtinaanmaan rahvaasta koulitaan kulttuurikansaa. Nuori Suomalainen Teatteri janoaa kotimaisia näytelmiä − ja kunnianhimoinen Canth kirjoittaa. Émile Zola esikuvanaan hän haluaa tutkia ihmistä luonnontieteilijän täsmällisyydellä. Äkkiä Canth on kohukirjailija, jonka ympärillä pyörivät Ida Aalbergin ja Juhani Ahon kaltaiset voimahahmot ja myös hänen kiivaat vastustajansa.

Dokumentaarista ja fiktiivistä aineistoa yhdistelevän, uuden tutkimusaineiston pohjalta kirjoitetun teoksen ytimessä on tuoreella tavalla nähty Minna Canth, aikaansa edellä oleva radikaalikirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Upea draama vangitsee teatteriyhteisön kiihkeän elämän ja kansainvälisen ilmapiirin kiehtovasti. Näytelmän osaksi kirjoitetut autenttiset katkelmat alkuperäisteoksista valottavat kuvaa aatteiden ja ihmisten taisteluista levottomalla aikakaudella.

Kaisa Korhosen ohjaaman esityksen rooleissa nähdään nimiroolissa Minna Canthina Cécile Orblin.

 

Esitys sopii hyvin virittämään mieliä myös tulevaan Suomi 100-vuotta juhlavuoteen.