30 syyskuun 2018 | Kirjoittaja Paula Aaltonen

Työ, jolla on merkitystä

Seurakunnan kiinteistömestari sai matkapuhelimeensa hälytyksen aamuyöllä ja lähti välittömästi ajamaan autolla kotoaan kirkolle. Muutaman minuutin kuluttua palohälytyksestä hän oli jo kirkon pihalla. Yli kolmekymmentä vuotta seurakunnassa työskennellyt mies tunsi tuhoutuneen kirkon jokaista naulaa myöten.

Kirkon pihalle päästyään kiinteistömestari ymmärsi, että palo tulisi tuhoamaan kirkon kokonaan. Hän astui rohkeasti kirkkoon sisään ja ryhtyi pelastustöihin. Ehtoollishopeiden, alttaritaulun ja alttarivaatteiden kantaminen oli raskasta, mutta tapahtui ripeästi. Kiinteistömestari oli jälkeenpäin itsekin ihmeissään, miten hän sai painavan alttaritaulun kannettua ulos. Liekö tuossa ollut pari enkeliä kaverina, hän pohti. Kiinteistömestari osoitti toiminnallaan, miten tärkeä tämä kirkko hänelle oli.

Työ voi olla arvokasta sitä kautta, että sen päämääränä on tuottaa jotakin arvokasta. Lääkäri auttaa potilasta parantumaan, opettaja auttaa nuorta kasvamaan järkeväksi kansalaiseksi ja poliisi suojelee ihmisiä rikollisuudelta. Kirkon työntekijät ovat rinnalla kulkijoina ihmisen elämänkaaren käännekohdissa. Kirkon työssä oppii, että suru ja menetys ovat osa elämää. Ilon hetkiä ovat puolestaan häät ja kastetilaisuudet. Maatalousyhteiskunnassa työn merkityksellisyyden ymmärsi jo varhain, sillä ahertaminen toi suoraan leivän pöytään. Joko teit huolella työsi ja painoit pitkää päivää, tai näit läheistesi kanssa nälkää talvella.

Nykyään työnteon yhteys toimeentuloon ja muihin työnteon tavoitteisiin on pitkä. Työssä voi olla vaikea sitoutua ja motivoitua, jos ei ole varma siitä, mikä on työn perimmäinen tarkoitus. Kolmannes työntekijöistä eri maissa kokee, ettei omalla työllä ole merkitystä. Oma työ voi tuntua turhalta, vaikka olisi hyvä palkka ja hieno titteli. Monet kokevat, että työllään he eivät tee maailmaa paremmaksi, vaan huonommaksi. Markkinataloudelle on tavanomaista, että yritetään koko ajan keksiä lisää kulutettavaa, vaikka mitään tarvetta ei tosiasiassa sellaiselle ole. Tai että tavoitellaan mahdollisimman suurta voittoa sen sijaan, että suunniteltaisiin kestäviä ja tarkoituksenmukaisia tuotteita.

Työllä on tärkeä tehtävä ihmiselämässä. Se on toki tapa hankkia leipää pöytään ja katto pään päälle. Mutta mielekäs työ tarjoaa myös kanavan toteuttaa itseään ja käyttää omia kykyjään. Samalla pääsee kokemaan olevansa hyödyllinen osa yhteisöä. Merkityksellinen työ on sitä, että kokee yksin tai osana yhteisöä pystyvänsä työnsä kautta tekemään jotakin hyvää muille ihmisille. Suomalaisen työn liitto on määritellyt merkitykselliseksi ja arvokkaaksi työn, joka on tuottavaa, kestävää ja osallistavaa. Tällaista työtä tekevä luo jatkuvasti uutta arvoa ja tuo sitä paitsi yrityksille, myös työkavereille ja koko yhteiskunnalle.

Olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni pääsisi tekemään työtä, jolla on merkitystä. Työelämän murros ei saa johtaa tilanteeseen, jossa suuri osa työntekijöistä kamppailee merkityksettömiltä tuntuvissa työtehtävissä. Merkityksellisyyden puute on yhdistetty tutkimuksissa muun muassa stressiin ja masennukseen. Parhaimmillaan merkityksellisyyden kokemus synnyttää ihmisessä vahvan sisäisen palon ja motivaation omaan työhön, jolloin syntyy luonnostaan uusia ideoita ja laadukkaampaa työn jälkeä.

Aikuinen ihminen viettää helposti kolmasosan valveillaoloajastaan töissä. Olisi upeaa, jos tämä aika ei olisi pelkkä tapa rahoittaa se muu aika vuorokaudesta, vaan kokisimme työssä käytetyn ajan arvokkaaksi osaksi elämää. Merkityksellisessä työssä ihminen saa toteuttaa ihmisyyttään myös työaikana. Työtä ei tehdä vain hengissä pysymiseksi, vaan työtä tehdessään kokee elävänsä oikeanlaista elämää. Edellä kerrottu kiinteistömestarin suhde omaan työhönsä on oiva esimerkki meille kaikille.