28 helmikuun 2017

Ammattiliitto palkankorotustavoitteistaan TE:n kyselyssä: ”Korotuspaineita on, mutta ei hullun kiiltoa silmissä”

Ammattiliitot linjaavat jo tavoitteitaan ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluihin. Tällä viikolla tavoitteistaan kertoi SAK:n suurliittoihin kuuluva Julkisten ja hyvinvointipalvelujen liitto JHL. Sen hallitus päätti torstaina, että liiton sopimusaloille tarvitaan ensi vuonna palkankorotukset, jotka ”vastaavat vienti- ja teollisuusalojen ratkaisuja”.

Samansuuntaisia toiveita esittivät monet liittojohtajat Talouselämän kyselyssä, jonka lähetimme kaikkien ammattiliittojen johtajille tämän viikon alussa. Kukaan ei paljastanut täsmällisiä palkankorotustavoitteitaan. Vastauksista voi kuitenkin päätellä, että inflaation päälle halutaan ainakin yhden prosentin reaalikorotus.

Jos JHL:n linja pitää, se voi merkitä vientiteollisuuden päänavauksen kopiointia myös julkisten ja palvelualojen sopimuksiin. Jos metsän ja muiden vientialojen korotukset pysyvät korotusten kattona, se merkitsee kilpailukykysopimuksessa toivotun vientivetoisen palkankorotusmallin eli ns. Suomen mallin nousua kuolleista.

Metsäteollisuus ja muut suuret teollisuusliitot luopuivat Suomen mallin kehittelystä helmikuun puolivälissä, mutta sen keskeinen periaate eli vientiteollisuuden korotuskatto voi hyvinkin toteutua myös ilman väkinäistä koordinointia. Sitä toivoi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) tavattuaan työmarkkinajohtajat keskiviikkona.

Mallin tiellä on kuitenkin yksi ongelma: Neuvottelukierroksen aloittava Metsäteollisuus ry haluaa neuvotella Paperiliiton ja muiden työntekijäliittojen kanssa aivan uudet sopimukset, joissa on entistä enemmän joustoja. Se voi tarkoittaa, että nimelliskorotuksista tulee tavanomaista suuremmat, mikä nostaisi palkankorotuspaineita muualla.


Lue lisää

Lähde: www.talouselama.fi