08 helmikuun 2017

Sisäinen Linna -tanssiteoksen ensi-ilta 17.3.

Reformaation juhlavuoden kunniaksi KUT tuottaa yhteistyössä Tuusulan kirkon kanssa Sisäinen Linna -tanssiteoksen (ensi-ilta 17.3.), missä päästään tutustumaan nunnaan, joka on edistänyt nunna-luostareiden ja uskon leviämistä 1500-luvun Espanjassa.

Ávilan Teresan (1515-1582) tarina on matka 1500-luvun Espanjaan, inkvisition aikaan, milloin tietynlainen uskonnollinen kirjallisuus oli kiellossa ja naisilla ei ollut oikeutta rukoilla hiljaa. Ávilan Teresa halusi vaikuttaa näihin asioihin, joten ryhtyi hyvin nuorena nunnaksi. Hän koki mystisen ilmestyksen, Ecce Homona tunnetun Kristus-patsaan juurella, 39-vuotiaana ja hänelle alkoi tulla useita mystisiä kokemuksia. Mystikko oli syntynyt! Teresa aloitti  voimakkaan kirkollisen uudistamisen. Hänet opittiin tuntemaan kauneuden ja viehätysvoiman lisäksi johtamiskyvystään ja ehdottomasta hengellisestä suuntautumisestaan. Teresa loi elämässään kahdeksantoista taloudellisesti menestyvää luostaria ja kirjoitti kokemuksiaan hengellisestä elämästään kirjaksi. Lavida -teos kuitenkin poltettiin inkvisition toimesta monien muiden kieltoon joutuneiden kirjojen joukossa. Teresa ei luovuttanut toivoa, vaan rippi-isän ohjauksesta kirjoitti kirjan uudelleen. Oman kokemisen taso muuttui yleisemmälle tasolle ja syntyi Sisäinen linna -teos. Hänen kirjassaan olevia menetelmiä hyödynnetään nykyisinkin sosiaalialalla, soveltavien taiteiden menetelmissä sekä uskontotieteissä.

Tämä teos saa vihdoin kehollisen ulottuvuutensa tekstistä tanssiksi. Sisäinen Linna -tanssiteoksen ääressä pääsee hiljentymään Teresan ajatusten äärelle, jotka edelleen elävät nykyhetkessämme. ”Jos emme tietoisesti tarkkaile sanojamme, rukous on pelkkää sanahelinää” (Tie täydellisyyteen (Camino de la Perfeccion) 25.2.)

Teoksessa koetaan sensuaalisuus, kehollisuus ja naiseus, jotka olivat läsnä Ávilan Teresan uskossa ja rukouksissa, sekä kirkon läsnäolo ja vaikutus rauhoittumiseen.

Koreografiasta ja tanssista vastaa Metsälintu Pahkinen, Valo- ja äänisuunnittelusta Severi Haapala ja puvustuksesta Jaana Haaksiluoto.  Taustatietojen erityisasiantuntijana on toiminut Teologi Ulla Lumijärvi ja 1500-luvun kirkkomusiikin erityisasiantuntijana Tuusulan seurakunnan  Tuula Saarensola.

”Sisäinen linna auttaa meitä muistamaan oman kehomme ja sen tärkeyden sekä inspiroitumaan Ávilan Teresan rohkeudesta, päämäärätietoisuudesta ja sisäisestä rauhasta.” -Metsälintu Pahkinen, tanssitaiteilija-

Ensi-ilta: Tuusulan Kirkko, klo 19.00.

Muut esitykset:

Lippujen hinta: 10e,  Ryhmälippu (yli 10 hengen ryhmät): Joka kymmenes lippu veloituksetta

Liput & Lisätiedot: http://www.kut.fi/sisainen-linna/

Lisätietoja voi kysellä sähköpostilla sisainenlinna@gmail.com

Lähde: http://www.kut.fi